Nykteristernas kongress ska vända medlemsraset

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Medelåldern i nykterhetsrörelsen blir allt högre. Nu samlas 1300 nykterister inom IOGT-NTO-rörelsen för att vända den utvecklingen. Ordensstämpeln ska bort och dessutom ny UNF-ordförande väljas. ”Kapsylfestivalen och våra kongresser är bra tillfälle att träffas, peppa varandra och värva nya medlemmar”, säger kongressgeneralen Birgitta Olli till Drugnews.

På Idrottshögskolan bakom Stadion i centrala Stockholm inledde på måndagen IOGT-NTO, dess Juniorer och Ungdomens nykterhetsförbund sin kongressvecka. Förutom cirka 300 kongressdeltagare i de tre förbunden finns för de övriga ett digert program med öppna debatter (exempelvis en alkoholpolitisk Pejling med inbjudna politiker och organisationer under ledning av Siewert Öholm), seminarier och utställningar.
Statsminister Göran Persson ska som huvudtalare på onsdag summera EU-ordförandeskapet, men kanske också beröra den heta alkoholfrågan.
Dessutom anordnas utflykter, teater, golfturnering, IT-verkstad dans, och artistprogram med bland andra Eva-Britt Strandberg, Marc Levengood, Christer Björkman, Leif ”Burken” Björklunds rockgäng…
”Vi har mycket barnverksamhet också, både dagis och nattis – exempelvis har Juniorerna byggt upp en hel Sagovärld, och bio ska visas”, berättar Birgitta Olli i trängseln bland tillströmmande deltagare.

Mycket ska klaffa: tre kongresser hålls parallellt med föreläsningar, kulturevenemang och mycket annat och över tusen deltagare ska serveras mat, fika, dricka (nej, inte ens lättöl, men kanske Godtemplardricka).
”Vi håller tummarna för vackert väder. Det blir trångt om vi inte kan utnyttja utekaféer, tält och dansbanan vi byggt upp”, säger hon.

Liksom de flesta ideella organisationer och partier tappar nykterhetsrörelsen medlemmar samtidigt som medelåldern går upp. Enligt en undersökning har IOGT-NTO halverats sedan 1993, idag samlar man ungefär 40 000 medlemmar.
”Det är inga folksamlingar som bankar på dörren för att bli medlemmar precis. Vi måste bli mer öppna, utåtriktade och moderna – få bort ordensstämpeln”, säger Per-Åke Lundin, informationschef i förbundet.

I det förändringsarbetet ska nätverk byggas med de som ej är helnykterister, men som exempelvis vill skjuta på debutåldern och värnar drogfria miljöer. Samarbetet med Riksidrottsförbundet i Attityd-projektet är ett aktuellt exempel.
Profilen ska också stärkas med mer drogförebyggande insatser, opionsbildning och socialt kamratstödjande arbete. Trots ”alkoholfloden” från EU och förlusten av flera alkoholpolitiska styrinstrument har politikerna samtidigt intresserat sig alltmer för frivilligrörelsernas sakkunskap. Socialministern har flaggat för sådant samarbete i de nationella tobaks-, alkohol- och narkotikaprogrammen som är på gång.

Flera skulle också vilja revidera nykterhetslöftet, lätta på lättölsförbudet och ändra organisationsnamn – bokstavskombinationen IOGT-NTO ter sig märklig för många, särskilt som ordensväsendet avskaffats inom rörelsen (efter sammaslagningen 1970). Men de frågorna fastnade på vägen och tas förmodligen inte upp på kongressen.

UNF-ungdomarna väljer ny ledare på lördag efter Lovisa Lantz (bild) som nu avgår. Valberedningens namn är Morgan Öberg(bild), idag informationssekreterare i förbundet.
Öberg (fyllde 23 år i söndags) är uppväxt i Sundsvall och kom som 13-åring i kontakt med nykterhetsrörelsen via en NBV-kurs.
• Hur vill du vända medlemsutvecklingen (UNF har idag cirka 7000 medlemmar)?
”Det gäller att fokusera på idéfrågorna. Få unga att förstå att man kan förändra världen med en nykter livsstil. Visst fungerar alkohol ibland som socialt smörjmedel, men hämmar samtidigt kreativitet, är ett demokratiskt hinder och skapar sociala problem för många”, säger Morgan Öberg till Drugnews.
Han anser att samhället blivit alltför alkoholcentrerat och alternativen för få. Liksom Lovisa anser ordförandekandidat Morgan att folkölet hör hemma på Systembolaget, men vill ge de nu beslutade tillsynsavgifterna för handlarna en chans.

Läs mer i Drugnews:
Medlemsraset i nykterhetsrörelsen

Etiketter:

Annonser