Avled efter misstänkt överdos vid Roskildefesten

(uppdat 06-29) (Drugnews/SL)
ROSKILDE Ett dödsfall inträffade vid Roskildefestivalen innan ens festen hann börja. En 28-årig svensk hittades död i ett tält på festivalområdet efter en misstänkt överdos narkotika. . Danska polisen är i år mycket aktiv på den traditionellt drogomgärdade festen. Redan har fyra unga svenska langare gripits och utvisats.
Säkerhet prioriteras nu hårt i Roskilde efter fjolårets olycka då nio avled.

Festivalens sjukvårdare försökte förgäves få liv i 28-åringen som är från södra Norrland. Man misstänker att han drabbats av hjärtstillestånd.
”Vi hittade narkotika i tältet där mannen låg. Men vi vet ännu inte vilken typ av drog det handlar om”, säger Bjørn Andersen vid polisen i Roskilde till Aftonbladets nättidning.
Den danska tidningen BT skriver dock att det var metadon som hittades. (Metadon är en syntetisk opiat som används vid missbruksbehandling. I Danmark säljs det även på illegala marknaden).
Polisen misstänker inget brott, men mannen ska obduceras för att dödsorsaken definitivt ska fastställas.

Fyra unga svenskar, 17-22 år, greps i torsdags på festivalens campingplats med flera olika droger, bland annat 17 glasbehållare flytande LSD och pappersbitar med LSD-trippar. De misstänks ha planerat sälja drogerna till festivalbesökare. De fyra ungdomarna har nu utvisats från Danmark.

På torsdagen började den fyra dagar långa musikfestivalen som väntas locka uppemot 100 000 besökare. Det är inte bara världsartister som Bob Dylan, Neil Young, Patti Smith, The Cure, Wyclef Jean, Robbie Williams som drar. Droger brukar flöda under Roskildefestivalen som ibland kallats ”haschrökningens musikaliska centrum” i Norden. Svenska fältarbetare finns på plats för att hjälpa ungdomar som hamnar snett.

Säkerheten har högsta prioritet efter förra sommarens olycka då nio unga klämdes ihjäl framför den stora orange scenen.
Nu har varje scen en säkerhetsansvarig och besökarna slussas fram via olika korridorer. Publikburar, bättre belysning och fler vakter bland publiken. Förbud har införts mot ”crowd surfing” och alkohol är inte tillåtet i år bland personalen. Ambulanser finns beredda vid alla större konserter.

Målet är tydligt: det får inte hända igen!

På torsdagskvällen hedrades minnet av de döda med en tyst minut. Och festivalgeneralen Leif Skov uppmanade publiken att ta varandras händer och lova att ta hand om varandra.
”Då är musiken redo att spela och vi kan uppleva dess kraft och skönhet. Det är det musik och medmänsklighet handlar om”, sade han.

Läs mer på festivalens hemsida och i Drugnews:
”Lugn Hultsfredsfestival” – 100-tal narkotikabrott
Fulla vakter vid Roskildeolyckan

Etiketter:

Annonser