USA:s HD stoppar medicinsk marijuana

(Drugnews/SL)
OAKLAND Förespråkarna för att få marijuana accepterat för medicinskt bruk i USA har lidit ett svårt nederlag. Högsta domstolen sade i måndags nej till ett legaliseringsförsök med röstsiffrorna 8-0. S k cannabisklubbar i Kalifornien har sedan 1996 distribuerat marijuana till bland annat cancer- och aids-patienter som anser sig få smärtlindring av drogen.

Marijuana är förbjudet av kongressen och domstolen vill inte tillåta ett undantag på medicinska grunder. Det aktuella målet gäller en klubb i Oakland, men vilken betydelse domen får för andra cannabis-som-medicin-projekt i landet återstår att se. Kontroversiella försök pågår i dag i ett tiotal amerikanska delstater.

”Bland förespråkare för medicinsk marijuana är det ofta del i taktik för en legalisering av cannabis. De vetenskapliga uppföljningarna av försöken är dessutom skrala”, säger Eric A Voth, amerikansk läkare och ordförande i Institution on Global Drug Policy, till Drugnews.
Voth, som nyligen besökte HNN:s narkotikakonferens på Gotalnd, menar att det finns stor skepsis bland läkare, särskilt mot marijuanarökning som medicinsk behandling. En undersökning bland 1500 amerikanska cancerläkare visade att bara 1 procent förskrivit marijuana mer än fem gånger till patienter.

Läs utdrag av domen.

Etiketter:

Annonser