Barnarbete bakom dansk tobaksjättes vinster

Dansk tobaksproduktions vinster grundläggs till stor del av barnarbete på afrikanska plantager. Nu kräver Danmarks biståndsminister att danska Skandinavisk Tobakskompagni tar sitt ansvar.

Tiotusentals barn i Afrika lockas från skolan för att plocka tobak på plantager som blir danska cigaretter som Prince. Barnen är underbetalda, arbetar flitigt och tar inte strid om arbetsvillkor. Men inkomsten är viktig för många fattiga familjer, berättar dagstidningen Politiken som besökt odlingar i Malawi och Zimbabwe.

Skandinavisk Tobakskompagnis vd Claus Bagger är medveten om barnarbetet och är emot det, men säger att ansvaret helt vilar på underleverantörer. Ett uttalande som upprör biståndsminister Anita Bay Bundegaar som kräver att det danska tobaksföretaget hjälper till att stoppa barnarbetet.
”Verksamheter som Skandinavisk Tobakskompagni har ett ansvar för att de med sin inköpspolitik inte medverkar till att främja olagligt barnarbete. Alla företag har ett etiskt ansvar för att produktionen i alla led sköts ordentligt”, sade hon på måndagen.

Den synen delas även av österrikiska tobaksbolaget Austria Tabak som i Sverige tillverkar Prince. Men till skillnad från tobaken till danska cigaretter som kommer från House of Prince använder Austria Tabak tobak från underleverantörer som motarbetar barnarbete, uppger Johan Tornakull, marknadschef i Sverige, i en kommentar till nyhetsbyrån TT.

Skandinavisk Tobakskompagni äger House of Prince och tillverkar märken som Prince, Look, Cecil och Kings samt polska cigarettmärken. Norska Tiedemanns och holländska Nobel ingår också i koncernen som de senaste åren redovisat samlad vinster på motsvarande 9,3 miljarder svenska kronor.

Etiketter:

Annonser