AD: rätt avskeda för drogtestvägran

2001-01-18 10:08 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Uppsägningen av en före detta kriminell missbrukare från sin tjänst på Fryshuset i Stockholm var skälig sedan han vägrat lämna ett drogtest. Det menar arbetsdomstolen och hänvisar till att centrets verksamhet syftar till att motverka drogmissbruk bland unga.

Den 50-årige mannen hade efter behandling och utbildning arbetat i Fryshusets projekt Lugna gatan. Men när han som skolvärd blev utvald att lämna ett prov så vägrade han. Projektledaren menade att ställa upp på drogtester var en förutsättning för de anställda och handlar om trovärdighet när ska fungera som förebild för ungdomar.

Men arbetsdomstolen konstaterade dock att själva uppsägningen av mannen inte gjorts på rätt sätt och därmed bröt mot anställningsskyddslagen. Därmed måste Fryshuset betala ett skadestånd till mannen på 15 000 kronor, plus ränta. Fackförbundet, som stämt arbetsgivaren, får betala rättegångskostnaderna på 185 000 kronor, rapporterar TT.

Drogtester har blivit vanligare i arbetslivet trots att de är omdiskuterade, främst ur integritetsskäl. 1998 slog arbetsdomstolen fast i en prejudicerande dom att en städerska på kärnkraftverket nära Oskarshamn var tvungen att delta i provtagning.

Läs mer i DrugNews:
Nytt fall om vägran av drogtest till arbetsdomstolen
Svenskar positiva till drogtester
Vallmomacka gav utslag i drogtest

Etiketter:

Annonser