Svårt välja nyktert om införselregler i riksdagen

2000-05-31 /15:50 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
STOCKHOLM På onsdag ska riksdagen ta ställning till regeringens förslag att börja avveckla införselundantaget för alkohol och tobak från 1 juli. Ledamöterna uppmanas nu i brev från IOGT-NTO att rösta nej för att försvara svensk alkoholpolitik.

Valet är svårt – och kanske för sent – för dem som vill värna en restriktiv linje. Redan första juli ska införselkvoterna höjas till 20 liter vin samt 24 liter starköl och 400 cigaretter. Moderaterna kommer att stödja regeringens proposition om successiv avveckling fram till år 2004 genom stegvis höjda kvoter, medan vänstern tvekar. Därmed är saken egentligen klar. Moderaterna vill gå snabbare fram med avvecklingen och sänka alkoholskatten redan i sommar, vänstern varnar för sociala konsekvenser av höjda kvoter men vill inte ha ett läge med oklara regler.
”Helst borde vi behålla nuvarande införselkvoter, men hellre avtrappningsvarianten under några år än att riskera att få EU-regler fullt ut redan i sommar ”, säger Ingrid Burman, vänsterpartisk ordförande i socialutskottet, som troligen lägger ner sin röst.
Kristdemokraterna, centern och folkpartiet tänker rösta nej, så även miljöpartiet som vill att regeringen driver frågan om alkoholinförselkvoternas storlek till EG-domstolen.

Hur ska då Göran Magnusson, socialdemokrat och ordförande i riksdagens nykterhetsgrupp, rösta?
”Jag vill fundera en vända till. Visst kommer ökade kvoter bli en kraftig försämring med risk för ökad alkoholkonsumtion. Men det svenska införselundantaget verkar inte ha bra rättslig grund, något vi kan tacka de borgerliga och Ulf Dinkelspiel för”, säger Göran Magnusson till DrugNews och ska använda folknykterhetens dag till att bestämma sig.

Regeringen vill med proppen få stöd för sin överenskommelse med EU-kommissionen om att successivt avveckla det svenska undantaget. Men redan på måndag – två dagar före omröstningen i riksdagen – väntas EU:s finansministermöte enhälligt rösta för ett direktiv som ersätter Sveriges nuvarande införselbegränsningar.
Något IOGT-NTO-ordförande Sven-Olov Carlsson tar som intäkt för att regeringen känt till att det fanns juridiskt stöd för förlängning av svenska undantaget och att endast ett enhälligt ministerrådsbeslut kan undanröja det.
Han anser att regeringen misskött frågan och svikit de löften om att slå vakt om alkoholpolitiken som gavs inför folkomröstningen om EU-inträde 1994.
”Jag röstade själv ja och tyckte att uppgörelsen om det svenska undantaget inte var så dålig med de garantier om svensk vetorätt som utlovades. Regeringen borde hållit sig fast vid att det kunnat förlängas istället för att som nu under åberopande av EU:s argumentation missköta att försvara Sveriges intressen”, säger nykterhetsbasen till DrugNews.
Nu vädjar han till riksdagsledamöterna i ett brev att ta makten i lagfrågan och rösta nej till höjda alkoholkvoter och få en ny förhandlingsomgång eller pröva frågan i EG-domstolen.
”Även om en majoritet inte skulle avslå så blir flera partier och ledamöters nej en kraftig markering mot regeringens tillvägagångssätt och inför framtida alkoholbeslut”, säger Sven-Olov Carlsson.

Etiketter:

Annonser