USA vill svartlista Kuba för droghandel

HAVANNA Narkotikafrågan blir nu – vid sidan om dragkampen om lille pojken Elián – slagträ i den 40-åriga konflikten mellan USA och Kuba.

av THOMAS GUSTAFSSON/Drugnews

Det kommuniststyrda Kuba har genom åren ofta kritiserat USA för utbrett narkotikamissbruk och social utslagning. Fidel Castros revolutionärer har ansett att narkotikan som florerar i de nordamerikanska städerna är tecken på ett sjukt samhällsystemet.

Nu riktas dock kritiken mot Kuba. Denna gång är det konservativa republikanska krafter i USA som genom påtryckningar försöker få Vita Huset att placera Kuba på USA:s svarta listan över narkotikaländer efter påstådd smuggling av heroin och kokain via Kuba.

Det är särskilt ett fartygsbeslag i december 1998 på 7,2 ton kokain i Colombia som används som ammunition i kampanjen. Fartyget påstods vara på väg via Kuba till USA, medan andra menar att den slutliga destinationen var Spanien.

President Clinton sade i ett tal den 12 november att man undersöker om kubanskt luftrum och vatten utnyttjas av narkotikasmugglare för att frakta droger till USA. Men att USA i avvaktan på bevis väntar med en svartlistning av Kuba.

CANNABISODLING
Kubas geografiska läge mellan USA och Latinamerika lockar narkotikaligor. Men någon så kallad tung narkotika produceras inte på Kuba. Däremot har odling i liten skala av cannabis börjat förekomma under senare år. Med ökad turism och nöjesliv har också kokain dykt upp på nattklubbar och barer. Några latinamerikanska fartyg som angjort Havannas frihamn har också ertappats med kokainsmuggling.

Drogproblemet har uppmärksammats av regimen och narkotikasmugglare har gripits vid flera tillfällen. Storsmugglare skyr nu Havanna sedan kontroll och lagstiftning skärpts betydligt.

Kubansk polis går hårt mot de unga män som sysslat med drogförsäljning och koppleri. I början av året skärpte den kubanska regimen strafflagen. Efter två varningar åker en hälare in i fängelse även om det så bara gäller försäljning av stulna cigarrer. För grov narkotikasmuggling utdöms numera dödsstraff.

”I jämförelse med andra länder har vi inget narkotikaproblem på Kuba. Men droger och narkotikaligor förekommer, det är vi mycket medvetna om och därför tvingades vi skärpa strafflagen”, säger den kubanske utrikesministern Felipe Pérez Roque till DrugNews medarbetare i Havanna.

”Vi vill naturligtvis inte utdöma dödsstraff, men i vissa allvarliga brott ser vi ingen annan möjlighet och grovt narkotikabrott är nu ett av dessa”, fortsätter Roque.

RAZZIOR PÅ DISKOTEK
Man slår också hårt mot missbrukarledet. I slutet av förra året genomfördes razzior på alla diskotek i Havanna. Tusentals ungdomar som börjat leva ”samhällsfarligt liv” greps och fördes bort till uppfostringsanstalter. Diskoteken stängdes tillfälligt och är nu när de tillåtits öppna igen satta under hård poliskontroll.

Att den så kallade Miamihögern denna gång inriktar sig på narkotikafrågan i sin kampanj mot Kuba har även en bakgrund i en historia som utspelades sig redan 1989. Fidel Castro gav då order om att hela ledningen av inrikesministeriet skulle gripas. Fyra av de gripna, med höga positioner inom regimen, dömdes sedan till döden för narkotikasmuggling i stor skala. En av dem var den legandariske revolutionshjälten Arnaldo Ochoa.

Kokainet hade transporterats från Noriegas Panama via Kuba till USA . Sedan dess har regimkritiker anklagat Fidel Castro för att han visste om vad som pågick på inrikesministeriet och att dödsdomarna mot de gripna i själva verket var avsedda att dölja hans egen inblandning. En annan tolkning är att Ochoa hade planerat en kupp mot bröderna Castro.

Etiketter:

Annonser