Nya dyra bakslag för tobaksindustrin i USA

1999-07-08 /12:29 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
MIAMI Den amerikanska tobaksindustrin möter allt större kostsamma problem på hemmaplan. På onsdagen beslutade en domstol i Florida att Philip Morris och andra stora cigarettillverkare är juridiskt ansvariga för dödsfall och sjukdomar som drabbat rökare i delstaten.

I nästa fas ska nu skadeståndsbeloppen bestämmas. De kärande kräver minst motsvarande 1 600 miljarder kronor, enligt AP.
En stämning mot tobaksbolagen lämnades in 1994 på en halv miljon sjuka rökare och efterlevandes vägnar i Florida. De hävdade att bolagen fört dem bakom ljuset om rökningens faror, undanhållit forskningsresultat och vänt sig med tobaksreklam till barn.
Tobaksbolagen svarade att det saknades vetenskapliga bevis om tobakens hälsovådliga sidor och dessutom att allmänheten och därmed rökare borde vara informerad om att rökning är riskabelt.
– Tobaksbolagen har länge fört ett otyglat och cyniskt falskspel, sade rökoffrens advokat Stanley Rosenblatt som betecknar domen som en stor seger efter åtta månaders vittnesförhör och en veckas överläggningar.

De amerikanska tobaksbolagens strategi var länge att förneka skadesamband och kräva bevis i varje enskilt fall för att försvåra och fördyra målen. Men avslöjande om bolagens planer att bearbeta ungdomar, dokument som visade deras medvetenhet om hälsoriskerna och experimenterande med tobakssorter för att i smyg höja nikotinhalten påskyndade reträtten.

Nationell uppgörelse

I november 1998 slöts en nationell uppgörelse i USA om bland annat inrättande av en skadeståndsfond på motsvarande 1 600 miljarder kronor. Pengarna från tobaksbolagen ska gå till sjukvårdskostnader orsakade av rökning. Delstaterna drar i utbyte tillbaka sina skadeståndskrav, men enskilda personer, företag och federala myndigheter kan driva sina mål vidare. Och gör det framgångsrikt. I början av 1999 tvingades Philip Morris betala motsvarande 400 miljoner kronor till en cancersjuk kvinna i Kalifornien och 650 miljoner kronor till efterlevande till en man som avled i lungcancer i Portland.
Kritiker mot den stora uppgörelsen menar att tobaksbolagen försöker köpa sig ro på hemmaplan. Samtidigt som exploateringen i andra länder – särskilt Östeuropa, Asien och tredje världen där rökning fortfarande ökar – kan fortgå och där rökarna indirekt är med och betalar skadenotan i USA.

I Sverige har enskilda skadeståndskrav för vilseledande marknadsföring mot tobakstillverkaren Swedish Match hittills avvisats. En cancersjuk kvinna drev sitt ärende till Högsta domstolen, som hann återförvisa ärendet till tingsrätten innan hon avled och målet lades ner.

Etiketter:

Annonser